Θα μπορούσες να αλλάξεις την στάση του σώματος σου αλλάζοντας μικρές συνήθειες στη καθημερινότητα σου, εκπαιδεύοντας το σώμα σου να κινείται, να κάθεται και να ξαπλώνει με πιο σωστό τρόπο.

 

ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ.
1.   Ποτέ δεν πατάμε πάνω στα πόδια της καρέκλας. Τα πέλματα πρέπει να αγγίζουν πάντοτε το πάτωμα.
2.   Οι αστράγαλοι πρέπει να είναι μπροστά από τα γόνατα.
3.   Όταν καθόμαστε τα ισχία (γοφός) πρέπει να είναι στην ίδια ευθεία και τα γόνατα να είναι κάτω από το επίπεδο του ισχίου.
4.   Μην σταυρώνετε τα πόδια σας.
5.  Μην κάθεστε στην άκρη της καρέκλας και να διατηρείτε ένα μικρό κενό μεταξύ των γονάτων και του καθίσματος.
6.  Μετακινήστε την καρέκλα σας κάτω από το γραφείο έτσι ώστε να μην τεντώνεστε ή να σκύβετε και προσαρμόστε το κάθισμα ώστε να στηρίζει την μέση.
7. Όταν κάθεστε στη καρέκλα ή όταν οδηγείτε το αυτοκίνητο σας μπορείτε να χρησιμοποιείτε υποστηρικτικά μαξιλαράκια.
8.   Στο αυτοκίνητο προσαρμόστε τη θέση σας έτσι, ώστε να μην τεντώνεστε για να φτάσετε τα πετάλια ή το τιμόνι.
9.  Το πληκτρολόγιο και το ποντίκι του υπολογιστή, πρέπει να είναι σε τέτοιο επίπεδο ώστε να τα χρησιμοποιούμε εύκολα όταν οι ώμοι είναι χαλαροί και οι αγκώνες σε 90ο.
10.  Η θέση της οθόνης του υπολογιστή, πρέπει να είναι σε ευθεία με το κεφάλι, στο επίπεδο των ματιών για να μην χρειάζεται να έχουμε πολλή ώρα τον αυχένα σε λάθος θέση.
11.  Προσπαθήστε να αποφεύγετε να κάθεστε στην ίδια στάση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κάθε 30 λεπτά που κάθεστε, πρέπει να αναλογούν σε 2 λεπτά ξεκούρασης, οπόταν προσπαθήστε να σηκωθείτε, να περπατήσετε λίγο και να τεντώσετε το κορμί σας.

 

ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ‘Η ΝΑ ΚΙΝΟΥΜΑΣΤΕ.
1.      Προσπαθήστε να περπατάτε σαν να έχετε ένα βιβλίο στο κεφάλι σας και να κρατάτε τους μύες της κοιλιάς σφιχτούς (μέσα η κοιλιά, έξω το στήθος, πίσω οι ώμοι).
2.      Να βάζετε το βάρος σας στο μπροστινό μέρος του πέλματος και αν χρειάζεται να στέκεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα να μεταφέρετε το βάρος από το ένα πόδι στο άλλο ή από το μπροστινό μέρος του πέλματος στη φτέρνα.
3.      Να κρατάτε τα πόδια σας ανοιχτά όσο είναι το άνοιγμα των ώμων σας.
4.      Να κρατάτε τα γόνατα σας ελάχιστα λυγισμένα.
5.      Αφήστε τα χέρια σας χαλαρά δίπλα στο κορμί σας.
6.      Κρατάτε το κεφάλι ευθυγραμμισμένο, με τα αυτιά σας να είναι παράλληλα με τους ώμους σας.

 

ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΑΠΛΩΝΟΥΜΕ.
1.    Επιλέξτε το σωστό στρώμα για το σώμα σας γιατί η άνεση είναι πολύ σημαντική. Τα σκληρά στρώματα συστήνονται, αλλά κάποιοι άνθρωποι επιλέγουν μαλακά στρώματα γιατί μειώνεται ο πόνος στη μέση.
2.      Πολύ σημαντικό είναι η επιλογή ειδικών ορθοπεδικών μαξιλαριών που υποβοηθούν τη στάση του σώματος και ενισχύουν πιο ξεκούραστο ύπνο. Το μαξιλάρι πρέπει να στηρίζει τον αυχένα και το κεφάλι.
3.      Αποφεύγετε να κοιμάστε μπρούμυτα. Όταν κοιμάστε στο πλάι τοποθετήστε ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα πόδια σας και όταν κοιμάστε ανάσκελα βάλτε ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα.

 

ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΜΑΣΤΕ ΜΕ ΒΑΡΙΑ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΑ.
1.      Όταν χρειάζεται να σπρώξετε ή να σηκώσετε ένα βαρύ αντικείμενο από το έδαφος, μην χρησιμοποιείτε την μέση σας σκύβοντας αλλά χρησιμοποιείτε τα γόνατα σας λυγίζοντας τα. Προτιμάτε να φοράτε ζώνη υποστήριξης της σπονδυλικής στήλης.
2.      Αποφεύγετε να σηκώνετε βαριά αντικείμενα στη καθημερινότητα σας. Αν δεν μπορείτε να το αποφύγετε, ζητήστε την βοήθεια ενός ειδικού για να μάθετε το σωστό τρόπο.
3.      Όταν μεταφέρετε κάτι βαρύ είναι προτιμότερο να το έχετε κοντά στο στήθος και όχι μακριά.
4.      Όταν τραβάτε κάτι βαρύ, είναι προτιμότερο να αλλάζετε συνεχώς χέρι.

Καραπατούχα Βίκυ

Παιδιατρική φυσικοθεραπεύτρια