ΠΡΩΙΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ

Η Πρώιμη παρέμβαση αφορά το σύνολο των υπηρεσιών και παροχών που διατίθενται για τα βρέφη και νήπια (έως 3ετών) με αναπτυξιακές καθυστερήσεις και διαταραχές (κινητικές, γνωστικές, αντιληπτικές, επικοινωνιακές κτλ) και τις οικογένειές τους. Ανάλογα των δυσκολιών που παρουσιάζονται μπορεί να περιλαμβάνουν φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία, λογοθεραπεία και άλλες υπηρεσίες. Η σημασία της πρώιμης παρέμβασης τονίζεται από την διεθνή αρθρογραφία γιατί μπορεί να επιφέρει σημαντικά οφέλη στην ικανότητα του παιδιού να μάθει νέες δεξιότητες και να εφοδιαστεί κατάλληλα για την συμμετοχή του στο σχολείο και στο κοινωνικό σύνολο.

Σε αυτές τις τόσο μικρές ηλικίες είναι πολλές οι δεξιότητες που διαδραματίζονται κατά την τυπική ανάπτυξη, αλλά και που μπορούν να διδαχτούν, όπως ενδεικτικά είναι:

N

Κινητικές (ρολλάρισμα, έρπησμα, βάδιση)

N

Γνωστικές (συλλογιστική, μάθηση, επίλυση προβλημάτων)

N

Επικοινωνιακές (ομιλία, ακοή, κατανόηση)

N

Κοινωνικές / συναισθηματικές (παιχνίδι, αίσθημα ασφάλειας, αλληλεπίδραση)

N

Δεξιότητες αυτονομίας (ντύσιμο, φαγητό)

Η οικογένεια παίζει ένα ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο και καθοδηγεί την πορεία της πρώιμης παρέμβασης, αναγνωρίζοντας τυχόν δυσκολίες, συνήθειες και ρουτίνες της καθημερινότητας του παιδιού. Δεν είναι ασυνήθιστο για γονείς και μέλη της οικογένειας να ανησυχούν όταν το μωρό τους ή το αναπτυσσόμενο μικρό παιδί τους δεν φαίνεται να αναπτύσσεται σύμφωνα με το τυπικό πρόγραμμα των ορόσημων «μωρού».

 

Πολλές φορές υπάρχουν ανησυχίες όπως:

«Δεν έχει γυρίσει ακόμα».

«Το κοριτσάκι της διπλανής πόρτας κάθεται ήδη μόνο του!»

«Θα έπρεπε να έχει πει λίγα λόγια μέχρι τώρα».

 

Ακούγεται οικείο? Αν και είναι αλήθεια ότι τα παιδιά αναπτύσσονται διαφορετικά, με τον δικό τους ρυθμό, και ότι το εύρος της «φυσιολογικής» ανάπτυξης είναι αρκετά ευρύ, είναι δύσκολο να μην ανησυχείτε και να αναρωτιέστε.

Εάν πιστεύετε ότι το παιδί σας δεν αναπτύσσεται με τον ίδιο ρυθμό ή με τον ίδιο τρόπο όπως τα περισσότερα παιδιά της ηλικίας του, είναι συχνά καλή ιδέα να μιλήσετε πρώτα με τον παιδίατρο του παιδιού σας, να εξηγήστε τις ανησυχίες σας και να συζητήσετε για την περίπτωση ανάγκης πρώιμης παρέμβασης.

Κίνητρο & Κίνηση